Praktika Magazin

A megjelenő cikket itt olvashatjátok: https://praktika.hu/inspiracio/2924_specialis_alapanyagokbol_keszulnek_dekoraciok_gyermek_kortermekbe.html/

 

Speciális alapanyagokból készülnek dekorációk gyermek kórtermekbe

Gyermekkorban az önfeledt játék és a csínytevések kellene, hogy kitegyék a mindennapokat, de sajnos előfordul még a legkisebbekkel is, hogy megbetegednek, és akár rendszeres látogatással, akár folyamatos bentfekvéssel vendégei lesznek egy-egy rendelőnek, kórháznak. Felnőttként sem szívet melengető a hófehér, csupasz falak látványa, de a kicsiknek a helyzet okozta félelmét, rossz érzését sem segít enyhíteni.

Ezen szeretne változtatni Zsivicza Diána, a Kórházdekor megálmodója, aki csapatával az ország intézményeit járja és díszíti rendületlenül. A költséges tevékenység végzéséhez most támogatók jelentkezését várják, akik kórházak „örökbefogadásával” hozzájárulnának ahhoz, hogy a kis betegek egy kellemesebb, nyugtatóbb környezetben gyógyulhassanak.

„Két évvel ezelőtt, a Covid kezdetén diagnosztizáltak nálam áttétes rákos megbetegedést, a járvány legtombolóbb időszakában zajlottak a kezeléseim, műtéteim. Mivel akkoriban minden talpalatnyi helyen fertőzötteket ápoltak a kórházi osztályokon, engem mindig éppen ott helyeztek el, ahol arra lehetőség nyílt. Volt, hogy ez egy gyermekosztály volt. Akkor szembesültem azzal, hogy mennyire lehangolóak ezek a kórtermek is, semmi jelét nem mutatta a közeg annak, hogy itt gyermekek „laknak”. Mivel a cégem eleve nyomdatechnikával foglalkozik, megindult a fantáziám abba az irányba, miként lehetne ezeket a sivár falakat élettel, vidámsággal megtölteni.”

korhaz2.jpg

A kezdeményezés tárt karokra lelt

Az ötletet a kórházak vezetői nyitottan fogadták, olyannyira, hogy csakúgy, mint rendelőikben, a Kórházdekor megrendelői között is hosszú várólista keletkezett.

„Olyan sokan szeretnének élni a lehetőséggel, aminek költségét cégünk sajnos nem képes egyedül viselni, ezért folyamatosan támogatók jelentkezését várjuk, akik egy-egy kórházat örökbe fogadva szeretnének hozzájárulni ehhez a jószándékú kezdeményezéshez. Eddig több, mint 10 helyszínen szépítettük meg a környezetet, de még számos helyen számítanak ránk. Jelenleg öt intézmény vár „örökbefogadóra”: Péterfy Sándor Kórház gyermek ambulancia és újszülött osztálya, a Szent János Kórház gyermeksebészete, valamint a Péterfy Sándor Kórház gyermekszemészete.”

Hozzátette: természetesen továbbra is várják azon gyermek egészségügyi intézmények - kórház, rendelő, klinika, vizsgáló - jelentkezését, ahol sok a fehér falfelület.

„A Kórházdekor keretében készült dekorációk minden esetben környezetbarát nyomtatóval készült matricák, amik tisztíthatóak, fertőtleníthetőek. Optimális esetben csak kétszer megyünk a helyszínre, egyszer felmérni és egyszer dekorálni, ami egy napnál nem tart tovább. Bár egy-egy dekoráció előkészítése, a matricák elkészítése, formára vágása több napot is igénybe vesz, a helyszínen csak a kihelyezés idejéig tartózkodunk, amihez az intézmény részéről nincs szükség előkészületre. Akár a kórteremben is maradhatnak a gyerekek, amíg a dekoráció elkészül, hiszen 1 matrica kb. 5 perc alatt falra kerül” – mesélte Zsivicza Diána.

korhaz3.jpg